top of page
  • Foto van schrijverEvy Truyman

Lesidee mini musical: de Eerste Wereldoorlog (14-18)

Bijgewerkt op: 6 mei 2021

Voor dit lesidee gaan we muziek integreren in het vakgebied geschiedenis. In de derde graad leren de leerlingen over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Voor dit lesidee wordt de focus gelegd op de Eerste Wereldoorlog. Zorg ervoor dat je zeker 2 lesuren rekent voor deze activiteit.


Inleiding

Je begint de les door de leerlingen te laten kijken naar volgend filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=m75ImoH9Cgk&t=250s In dit filmpje kunnen de leerlingen de intro zien van de musical 14-18. Bespreek kort het fragment: Wat valt je op als je naar het fragment kijkt? Wat vond je leuk? Wat vond je van de combinatie zang-drama-beweging (dans)? Waarover ging het fragment?


Zang: van dag tot dag

Vertel de leerlingen dat ze vandaag een musical gaan maken rond de Eerste Wereldoorlog. Laat hen luisteren naar dit lied: https://www.youtube.com/watch?v=jDj28gSG0Gg

Bespreek kort het lied: Waarover ging het lied? Door wie wordt het lied gezongen? Welk gevoel krijg je als je naar dit lied luistert?

Geef de leerlingen dan de songtekst van dit lied, deze vind je onderaan deze blog. Laat hen een aantal keer meezingen en vraag de leerlingen wie de rol van generaal wilt spelen in de musical. Deze rol staat duidelijk aangeduid in het bestand.


Drama

Nadat de leerlingen het lied een aantal keer gezongen hebben kunnen ze aan de slag gaan met kleine dramastukjes samen te stellen. Je verdeelt de klas in groepjes van 3-4 personen. Geef ze elk een verhaallijn waarrond ze mogen werken. Ga bij de verschillende groepjes rond en geef hen feedback over hun stukje. Laat elk groepje hun verhaallijn tonen aan de hele klas.


In de volgende stap gaan we de verhaallijnen combineren met het lied en de musical 'plaatsen'. Voor het lied kan je een bepaalde verhaallijn laten spelen, vraag aan de leerlingen wie graag zijn stukje wilt spelen in de musical. Verder zal je ook horen dat er in het lied een grote pauze is, ook in dit stukje van het lied kan je een aantal verhaallijnen laten spelen. Zorg ervoor dat de focus ligt op de leerlingen die hun stukje spelen, en laat de andere leerlingen dan van het podium of de speelplek verdwijnen. Het is heel belangrijk dat je de verschillende overgangen goed oefent, zodat de leerlingen bij elk stuk weten wat ze moeten doen.


Focus op zang

Wanneer de leerlingen zingen kan je hen op verschillende rijen laten staan. De leerling die de generaal speelt staat vooraan, in het midden van het podium. Wanneer de leerlingen op of van het podium moeten komen, geef je hen de opdracht om in rijtjes te marcheren. In het document staat het brugstuk van het het lied ook aangeduid, maak groepjes op het podium waardoor elk groepje telkens één zin kan zingen. De groepjes zingen elk om de beurt. Wanneer de generaal zijn stuk speelt, kan je ervoor zorgen dat de muziek stiller staat.


Toonmoment

Wanneer je de mini musical een aantal keer geoefend hebt, kan je een klein toonmoment organiseren. De leerlingen kunnen eventueel de plaats waar ze hun musical gaan opvoeren inkleden met een decor (bv. een tafel waarachter ze kunnen schuilen), of ze kunnen wat kledingstukken aantrekken om hun echt op een soldaat te doen lijken.


van dag tot dag 1418
.docx
Download DOCX • 212KB
verhaallijnen Eerste Wereldoorlog
.docx
Download DOCX • 17KB
zilldoelen mini musical
.
Download • 185KB



56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page