top of page
  • Foto van schrijverEvy Truyman

Muziekinstrumenten in de klas: mijn tips and tricks!

Bijgewerkt op: 6 mei 2021

Aangezien de leerlingen heel enthousiast zijn als ze instrumenten mogen bespelen, is het heel belangrijk om goede afspraken te maken. Ik zet mijn tips even op een rijtje:


1) Zorg ervoor dat wanneer je liedjes wilt spelen met de leerlingen, je de leerlingen altijd in een halve cirkel laat zitten. Dit zorgt ervoor dat je als leerkracht een goed overzicht hebt over wat de leerlingen spelen, maar ook snel kan ingrijpen als er iets fout gaat.


2) Vanaf de leerlingen een muziekinstrument in hun handen krijgen, willen ze hiermee gaan spelen. Je kan lawaai tijdens de instructie vermijden door de instrumenten pas uit te delen nadat je de instructie gegeven hebt.


3) Zorg ervoor dat de verdeling van de instrumenten geleidelijk aan gebeurt: bv. eerst komt een groepje de boomwhackers nemen, dan wachten we tot zij het instrument op de grond voor zich leggen, en daarna mag het volgende groepje een instrument nemen.


4) Als de leerlingen het instrument gekregen hebben, en ze even niet moeten spelen, laat je hen het instrument ALTIJD op de grond voor hen leggen. Leer hen aan dat dit op een rustige manier moet gebeuren.


5) Als je een leerling ziet spelen wanneer dit niet gevraagd wordt, neem je het instrument voor een tijdje af. Wees in deze regel zeer consequent. Na één oefenbeurt kan je hen dan nog eens laten proberen.


6) Vooraleer dat je de leerlingen de muziekinstrumenten laat aanraken, maak je duidelijk dat je de instrumentenpolitie zal spelen. Je wilt als leerkracht niet dat de leerlingen roekeloos omgaan met deze instrumenten. Het is vooral belangrijk dat de leerlingen de ukeleles niet optillen door de snaren vast te nemen.


7) Zorg voor een beloningssysteem! Dit kan een systeem zijn dat je al gebruikt in de klas en dat ook van toepassing is in de muziekles, of iets anders dat de leerlingen kan stimuleren. In mijn stageschool in Barcelona werd er gewerkt met gouden sterrenstickers. Wanneer een leerling heel goed luistert naar de instructie, meewerkt, meespeelt,... wordt er aan deze leerling een ster gegeven. De leerlingen zijn in de klas verdeeld in drie groepen en ze moeten proberen om op het eind van het jaar zoveel mogelijk sterren te hebben. Ik merkte op dat de leerlingen zo meer gemotiveerd zijn om hun best te doen.


Uiteraard zal het de eerste keer nog niet perfect gaan, maar wanneer de leerlingen meer gewend zijn om met muziekinstrumenten te werken, zal het klashouden steeds vlotter gaan. Ik wens jou alvast veel succes!

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page