top of page
  • Foto van schrijverEvy Truyman

Lied over de provincies

Bijgewerkt op: 6 mei 2021

In het vierde leerjaar leren de leerlingen over de provincies. Het is algemeen bewezen dat je leerstof beter onthoudt als je het zingt. Dus waarom niet beide dingen combineren? Tijdsduur: 30-40 minuten Onderaan vind je de zilldoelen voor deze les.


Verdeel de leerlingen in groepjes van 2 à 3 personen. Er zijn 10 provincies, dus zorg ervoor dat je 10 groepjes hebt. Je geeft elk groepje de vorm van een provincie op papier. Geef hen de opdracht om weetjes over de provincie op te zoeken. (streekeigen producten, bekende personen,...)


De opdracht: elk groepje krijgt de opdracht om twee zinnen te formuleren over de provincie. In deze zinnen moet de hoofdstad, de naam van de provincie en één belangrijk element vermeld worden over de provincie. Muzieksterke, creatieve leerlingen? Geef hen de opdracht om 3 à 4 zinnen te formuleren.


Daarna kan je ervoor kiezen om een aantal groepjes bij elkaar te plaatsen. Zij schrijven samen nog 2 zinnen over de provincies van België, die ze 2x herhalen. (refrein) In het grotere groepje hangen ze alle stukjes dan aan elkaar, samen met het refrein ertussen.


Indien gewenst kan je de leerlingen ook instrumenten geven die hen muzikaal kunnen ondersteunen. Maak hier steeds concrete afspraken rond zodat de leerlingen weten wat kan en niet kan.


Om de les af te sluiten kunnen de groepjes elk hun provincielied voorbrengen voor de klas.

zilldoelen les de provincies
.
Download • 154KB


78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page